Na něj si ještě návštěvníci počkají. Po dokončení si sem budou moci zajít třeba do moderní restaurace, do kruhového sálu je přivábí konference, oslavy či svatby. Nad přístavem se k přenocování otevřou apartmány. Přitom ještě minulý měsíc chybělo k uskutečnění vize stavební povolení. „Získali jsme jej po tří a půl letech. Na podzim začínáme připravovat inženýrské sítě. Stavbu jak vinařství, tak ubytování zahájíme příští rok na jaro,“ sdělil za vinařství Dog in Dock jednatel Tomáš Zbořil.

Už v příštím roce na podzim by navíc chtěli do veselského areálu přemístit výrobu vína z nedalekých Boršic. „Celý areál chceme otevřít na jaře roku 2023. Myslím si, že se bude vhodně doplňovat s moderním přístavem,“ je přesvědčený Zbořil. Areál je volně přístupný a vinařství tady má otevřené posezení i vinotéku ze speciálně upraveného koňského přívěsu.

Poničená budova Základní školy v Moravské Nové Vsi.
Školáci z Hrušek a Moravské Nové Vsi najdou dočasně azyl v okolních obcích

Radnice s vinařstvím už před čtyřmi lety uzavřela smlouvu o spolupráci. „Jsme rádi, že stavba může začít, a že to investor vydržel. Město se zavázalo přípravou cesty a parkoviště, které bude mezi Salajkou a silnicí I/54 a je už vyprojektované,“ přiblížil veselský starosta Petr Kolář.

Zároveň upozornil, že pokračuje i příprava rozšíření přístavu na druhé straně laguny. Přístupný bude i z kulturně-vzdělávacího vinařského areálu. „Počítá se s kapacitou přístavu jednaosmdesát stání,“ uvedl šéf republikového Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů s tím, že tady půjde o největší rekreační přístav v Česku.

Nad ním bude otevřený nový vinařský komplex. „Před dvaceti lety by bylo neuvěřitelné, že někdo dá sto padesát i více milionů korun do staveb služeb cestovního ruchu u Baťova kanálu. Nyní je to fantastická zpráva, která potvrzuje fungující součinnost státu, samosprávy a soukromého podnikatele,“ řekl ředitel společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Podle něj je velice důležité, že Veselí získá u přístavu také komfortní ubytování pro zhruba osmdesát hostů. „V současnosti totiž v nejbližším regionu nejsou kapacity, kde by ubytovaly všechny cestující turisty plného autobusu,“ dodal Bártek.