Posílat lidi sbírat hrozny do vinohradu se mi nevyplatí. Tak reagoval vinař Václav Horáček z Rakvic na Břeclavsku na letošní výkupní ceny. Pravidelně prodává jiným vinařstvím asi třetinu úrody ze svých vinic. „Je to hrůza. Za hrozny modrých odrůd dostanu jen kolem pěti až sedmi korun za kilo, za bílé pak kolem deseti korun. To mi nepokryje ani celoroční náklady na péči o vinohrad,“ postěžoval si Horáček.

Svatopluk Pěček, starosta Břeclavi.
Debata s břeclavským starostou Pěčkem: doprava ve městě nebo obnova zámku

Podobně naštvaní jsou mnozí vinohradníci z Břeclavska, Hodonínska či Znojemska. Zvláště ti, kteří neměli výkup dopředu nasmlouvaný, mohou mít problém hrozny vůbec prodat. „Mnohým vinařstvím navíc zůstalo neplánovaně víno z loňské velké úrody ve sklepích. Pokud jsou závislí na nákupu hroznů, uvažují podnikatelsky a teď odebírají hrozny pouze od svých stálých smluvních partnerů,“ vysvětlil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Podle něj je na vině nízkých výkupních cen také původní předpoklad, že hroznů bude i letos nadbytek. „Očekávala se vyšší úroda, než jaká nakonec je. Bohužel výkupní ceny nemůžeme ovlivnit,“ uvedl za fond. Upozornil ale, že ceny se ještě mohou navýšit.

Sklizeň hroznů:

- Původní předpoklad nadúrody ve vinicích se podle zástupců Vinařské unie České republiky nepotvrdil. Naopak, hroznů je až o pětinu méně než loni.

- Výkupní ceny hroznů jsou přesto podle některých vinohradníků směšně nízké.

- Na Břeclavsku či Hodonínsku ceny za některé odrůdy pro červená vína spadly až k pěti korunám za kilogram. Bílé odrůdy větší vinařství vykupují i za deset korun.

- Roli hraje také dostatečná zásoba vín, která zbyla vinařům ve sklepích z loňska.

Podle prvních odhadů Vinařské unie České republiky bude letošní sklizeň oproti loňskému roku až o dvacet procent menší. To potvrdil i Zbyněk Žiška, technolog Zámeckého vinařství Bzenec z Hodonínska. „Předpokládali jsme, že hroznů bude hodně, navíc máme vysoké zásoby vína z loňska. Postupně se ukázalo, že úroda bude nižší,“ sdělil Žiška.

Řešením pro vinaře je podle Machovce nečekat na poslední chvíli a výkup si dostatečně předem domluvit. Výhodou pak je dobrý vztah mezi prodávajícím vinohradníkem a kupujícím vinařem. „Ceny za bílé odrůdy se pak mohou vyšplhat až ke dvaceti korunám, za odrůdy červených vín až k patnácti,“ přiblížil.

Podobně postupuje i vinař Pavel Matouš z Olbramovic na Znojemsku. „Prodáváme asi dvacet procent produkce stálým odběratelům. Na letošek jsme se domluvili, že snížíme cenu asi o pět korun,“ řekl Matouš.

O finální ceně rozhoduje také cukernatost hroznů. Vinař Michal Greger z Břeclavska vidí problém i v dovozu laciných vín ze zahraničí. „Velkovýrobci nemají potřebu vykupovat moravské hrozny, když si dovezou víno v ceně patnácti korun za litr,“ podotkl.