Nová čistírna odpadních vod (ČOV) měla v Násedlovicích vyrůst už na konci loňského roku. Nakonec lidem ale začne sloužit až letos v létě. Dokončení stavby za miliony korun pro ně bude znamenat vyšší výdaje na stočné.

„Lhůtu pro ukončení projektu jsme oproti původnímu plánu prodloužili až na červen. Jakmile budou dělníci s prací hotoví, stavbu čeká roční zkušební provoz," sdělila starostka Násedlovic Vlasta Mokrá.

V obci vzdálené přibližně šestnáct kilometrů od Kyjova už vznikla nová páteřní kanalizace a zčásti hotová je i budova čističky. Na jaře ji pak čeká instalace potřebných technologií. „Hotovo chceme mít už ke konci dubna, abychom před zahájením zkušebního provozu mohli jen dolaďovat detaily," nastínila úmysl starostka.

Pro Násedlovice s asi osmi sty obyvateli byla stavba ČOV velkou investicí. I když se jim podařilo získat dotace, obecní kasa projekt pocítila. „Celkové náklady dosahují více než pětačtyřiceti milionů korun. Necelých třicet přišlo z ministerstva zemědělství a čtyři a půl milionu pak z kraje. Zbytek hradíme z našeho rozpočtu," vyjmenovala Mokrá.

Tři sta korun ročně

Nová ČOV bude sloužit výhradně obyvatelům Násedlovic. Ti novinku zároveň pocítí ve svých výdajích, naroste totiž cena za stočné. Okolních obcí se změna nedotkne. „Chod čističky si vezme na starost obec. V případě, že by ji provozovaly Vodovody a kanalizace (VaK), lidé by hradili každý kubík vody. Zastupitelstvo odsouhlasilo, že budeme vybírat tři sta korun na osobu za rok, což vychází pořád levněji. I tak se to místním příliš nezamlouvá, protože až doposud platili jen pětadvacet korun ročně," vysvětlila starostka.

Například Věra Dupynová z Násedlovic ale důvody pro navýšení plateb za stočné chápe. „Uvědomuji si, že čistička v obci je potřebná. Samozřejmě že částka, kterou pak zaplatíme, už půjde v našem rozpočtu poznat. Jako čtyřčlenná rodina dáme za rok dvanáct set korun. Musíme se s tím smířit. Někteří lidé si asi neuvědomují, že odpadní voda, kterou vypouštíme, se k nám zase vrací, a nepostřehli, že čistička je opravdu důležitá," konstatovala Dupynová.

Až doposud končila odpadní voda obce v potoku Trkmanka. „Dvakrát za rok jsme museli nechat udělat rozbory, zda je voda zcela v pořádku. Zatím jsme na to měli povolení, ale ta mají skončit v roce 2015. Proto je potřeba, aby i malé obce s méně než dvěma tisíci obyvateli měly čističky," uvedla Mokrá.

Kvůli vlastní čističce vznikl i svazek obcí Strážovice a Stavěšice, pro který ČOV naplno funguje od září minulého roku. „Teprve vloni skončil roční zkušební provoz. O čističku se staráme po vlastní ose a za stočné lidé platí sedm set korun na osobu ročně," sdělil předseda svazku obcí Strážovice a Stavěšice a stavěšický starosta Miroslav Fridrich.

Podle něj předtím obec vybírala za stočné jen stokorunu. „Nová částka je v inkasu rozdělená na celý rok, takže to není tak hrozné," dodal Fridrich.

Výstavba čističky v Žarošicích je prozatím u ledu. I když obec získala stavební povolení už v loňském roce, dělníci zatím ještě nekopli. „Nesplnili jsme totiž podmínky pro udělení dotace a celý projekt by nás vyšel asi na padesát milionů korun. Vydat takovou částku z vlastního rozpočtu si nemůžeme dovolit. Vyčkáme proto na vypsání nového dotačního titulu a zažádáme si o podporu znovu," objasnil důvody odsunu začátku stavby starosta Žarošic Václav Vágner.