Tyto organismy způsobují zdravotní problémy především citlivějším lidem. „Nejčastěji se u nich objevují alergie, kožní problémy, záněty spojivek či teploty. U malých dětí, které se nalokají infikované vody, se mohou projevit zažívací problémy,“ přiblížil krajský hygienik Miroslav Staněk.

Podle něj je jinak v posledních letech kvalita přírodních vod v Jihomoravském kraji dobrá. „Naposledy jsme vydali zákaz koupání, tedy pátý stupeň před dvanácti lety na Prýglu. Takovéto zákazy vydáváme pouze výjimečně tam, kam chodí hodně koupajících a je to všeobecně známé,“ doplnil Staněk. Na nádrži u Svitavice platí čtvrtý stupeň, tedy druhý nejhorší.

Ilustrační foto
Haló, tady robot: umělá inteligence z Brna pomůže přetíženým tísňovým linkám

Voda ve třetím stupni je například na Brněnské přehradě či na rybníku Suchý na Blanensku. Na některých místech může hladinu pokrývat zelený sinicový povlak. Petru Pavlisovou, která na brněnskou vodní nádrž, přijela na dovolenou, ani zhoršená kvalita neodradila. „Koupu se tu už týden a žádné zdravotní problémy nemám. V minulosti jsem také žádné neměla, a to ta voda byla mnohem horší,“ řekla.

Jiný názor má třeba člen windsurfařského klubu Aleš Pešek. Koupat by se nyní na Prygl nešel. „Voda je zelená, jsou v ní vidět zelené kousky a kameny na dně jsou pokryté řasou, což normálně nebývá," posteskl si.

Jako semafor

Po plavání v přírodních nádržích hygienici lidem doporučují se osprchovat. O jejich kvalitě informují tabule v blízkosti pláží. „Každý týden tam umísťujeme novou informaci o výsledku vody včetně výkladu, co jednotlivé barvy znamenají. Je to podobné jako semafor. Modrá a zelená je vhodná ke koupání,“ vysvětlil Staněk.

S drobnými odřeninami ale i nalomenými prsty skončili minimálně čtyři důchodci, na které útočil během srpna a července v Brně čtyřiačtyřicetiletý muž. Nejprve je napadl a pak obral o cennosti.
Lupič z Brna si za oběti vybíral jen důchodce. Jsem slabý, musel jsem, hájil se

Přírodní koupaliště v kempu Merkur u Pasohlávek na Brněnsku má letos stále vodu v nejlepší kvalitě. „Minulý rok jsme měli trošku horší vodu v srpnu. Tím, že jsou obě laguny napouštěné ze spodních vod, tak většinou problémy nemíváme,“ upřesnil jednatel kempu Tomáš Ingr.

Dobrou vodu má také přírodní biotop v kyjovské části Bohuslavice. „Hygienici sem jezdí dělat testy každých čtrnáct dní a zatím nezjistili žádný problém,“ sdělila za technické služby Kyjov Nela Jagošová.