Na ustavujícím zastupitelstvu je 22. října zřejmě doplní lidovci, občanští demokraté a ANO 2011. V čele města zřejmě zůstane tandem František Lukl a Antonín Kuchař, byť druhý jmenovaný kandidoval až na pátém místě. Voliči ho však posunuli na druhé. „Měli bychom respektovat vůli voličů. Ti ukázali, které osobnosti podporují,“ řekl Lukl, který brzy oslaví jedenačtyřicáté narozeniny.

Jiná situace je ve Veselí nad Moravou, byť současná koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 bude pokračovat i díky tomu, že všechny tři strany získaly čtyři mandáty v jednadvacetičlenném sboru. „Je to takový volební hattrick, aby i napotřetí dobře fungovala stávající koalice,“ uvedl Petr Kolář, lídr vítězné kandidátky Společně pro Veselí - TOP 09 a nezávislé osobnosti.

Bývalý starosta Hodonína Jiří Mráka.
Dostali jsme do držky, hodnotí bývalý hodonínský starosta Mráka debakl ČSSD

Do listopadového ustavujícího zastupitelstva budou vítězové jednat i o tom, kdo které posty ve vedení města obsadí. Absolutně nejvíce hlasů získal starosta Miloš Kozumplík z ODS.

Kyjovský starosta Lukl o úspěchu: Nabízíme to, co můžeme splnit

Kyjov - Sedmadvacítka nezávislých se starostou Františkem Luklem v Kyjově ještě posílila, k nadpoloviční většině v zastupitelstvu jí chybí jen jeden mandát.

Vítězné Hnutí pro Hodonín a slavnostní přípitel kvarteta zastupitelů.
V Hodoníně se rýsuje koalice s těsnou většinou hlasů. Bez sociálních demokratů

Co říkáte na takový úspěch?
Chci moc poděkovat občanům, voličům, podporovatelům a našemu týmu. Je to pro nás velmi potěšující, i velmi zavazující. Máme tak i zpětnou vazbu, že práci pro občany neděláme špatně a nabízíme to, co můžeme splnit.

I když jste posílili, tak současná koalice především kvůli propadu ČSSD oslabila. Jaký bude další postup?
V následujících dnech budeme jednat se stávajícími koaličními partnery, které považuje za seriózní. Nebáli se vyjádřit nabídku spolupráce už před volbami, protože viděli, že funguje.

Jaké jsou zásadní plány, zřejmě půjde o koupaliště?
Je to asi hlavní úkol nadcházejícího volebního období. Rekonstrukci měly v programu všechny strany, které uspěly.

Početný volební štáb Hnutí pro Hodonín za radnicí.
Nově vzniklé Hnutí pro Hodonín vyhrálo, bude skládat koalici. Propadla ČSSD, ODS