Pouhé dva dny stačily v Centru volného času Pavučina v Hustopečích na Břeclavsku na obsazení tří táborů. „Další jsou víc než z půlky plné,“ podotkl ředitel Pavučiny Petr Fridrich. Rychlost přičítá hlavně loni zavedené elektronické evidenci přihlášek.

K této variantě přechází stále víc středisek. Letos nově například Duhovka v Břeclavi. „Oproti předchozím rokům se nám tak daleko rychleji plní místa,“ přidal se zaměstnanec Duhovky Pavel Kurtin.

Výběr z nabídky
Duhovka Břeclav:
- Pohádkový les, TZ Apollo, 31.7.-4.8., 2 400 Kč;
- Ostrov pokladů, TZ Apollo, 7.-11.8., 2 400 Kč

Středisko volného času Znojmo:
- Prázdniny v Hollywoodu, Podhradí nad Dyjí, 17.-28.7., 3 900 Kč;
- Hravý a kreativní tábor, Podhradí nad Dyjí, 1.-12.8., 4 090 Kč

Středisko volného času Hodonín:
- Vojenská akademie, Vranov nad Dyjí, 1.-10.7., 3 800 Kč

Základ letošní nabídky tvoří všude většinou už osvědčené tábory. Přesto se snaží přicházet každoročně i s novinkami. „Letos pořádáme například nový pobytový tábor Ostrov pokladů,“ prozradil Kurtin.

Osm pobytových a sedm příměstských táborů přichystali Hustopečští. „Po několika letech jsme vypsali tábor rodičů s dětmi a už třetím rokem otevřeme příměstský sportovní kemp pro teenagery,“ řekl Fridrich.

Jedním z největších organizátorů táborů na Znojemsku je Středisko volného času Znojmo. Pro své svěřence pořádá devět pobytových táborů a stejný počet příměstských táborů. „V Podhradí nad Dyjí, kde pořádáme skutečně velký tábor, jsou ještě desítky volných míst,“ sdělila ředitelka znojemského střediska Hana Bílková.

V posledních letech jsou také často vyhledávané příměstské tábory. „Spousta rodičů má menší děti a nechce je dát někam na pobytový tábor, kde jsou čtrnáct dnů samy,“ řekla ředitelka Střediska volného času Hodonín Šárka Látalová.

Ceny za letní pobyty jsou podobné jako v předchozích letech. Pohybují se od pěti set až ke čtyřem tisícům. Jen nepatrně zdražovali Znojemští. „Jde pouze o padesát korun na jedno dítě,“ připomněla ředitelka Bílková.

Když je v rodině víc potomků, rodinnou pokladnu letní tábory zatíží. „Máme tři děti a dát najednou třeba deset tisíc korun je pro nás problém. Ale program na léto jim musíme zajistit a letní prázdniny jsou dlouhé. Část dní tedy stráví určitě na táborech,“ svěřila se například Martina Hájková ze Znojma.