Raději s vyšším účtem za energie počítá už nyní například Václav Kučera ze Znojma. „V rodinném domě platíme za plyn kolem čtyř tisíc měsíčně a za elektřinu čtrnáct stovek. Na přesné ceny na příští rok, zejména za plyn, ještě čekáme, ale předpokládám, že zaplatíme asi o desetinu víc. Nedávno jsme měnili dodavatele energií, tak doufám, že alespoň tím si trochu pomůžeme,“ uvažoval Kučera.

Energický regulační úřad už dřív oznámil, že část ceny elektřiny, o které rozhoduje, zvýší o dvě a půl procenta. „Rozhodnutí úřadu je jedním z faktorů, který patrně povede ke zdražení cen energií jednotlivými dodavateli. V této položce si nemohou konkurovat, proto neočekávám, že by zasahovali do svých marží a zvýšený náklad tak nesli sami,“ komentoval před časem rozhodnutí manažer nákupu energií společnosti Centropol Milan Velner.

Cyklostezka. Ilustrační foto.
Novinky roku 2018: školy budou bez bariér, okresy spojí cyklostezka

Mírně odlišná bude podle něj situace u cen plynu, kde stát reguluje jen menší složku celkové ceny.

Od cen plynu se odvíjí ceny tepla pro domácnosti. Společnosti ceny pro příští rok potvrdí později. V Břeclavi očekávají pokles. „Ceny po dva roky klesají a předpokládáme, že podobný trend ještě potrvá,“ řekl jednatel společnosti Teplo Břeclav Milan Pospíšil.

Předběžná cena za letošek byla 644 korun za gigajoul, konečná cena bude jasná v únoru. Pro příští rok může cena za gigajoul klesnout o desetikorunu. V Hodoníně zástupci tamní teplárenské firmy odhadují, že i příští rok by lidé měli za gigajoul platit kolem 550 korun. Odběratelé Znojemské tepelné letos ušetřili oproti loňsku, protože jednotková cena klesla meziročně z 580 na 550 korun. I znojemská městská firma ještě odhadovaný nárůst ceny zpřesní.

Ceny energií.Zdroj: DENÍK

KVŮLI INVESTICÍM

Jasné už je, kolik lidé zaplatí v nadcházejícím roce za vodné a stočné. V Břeclavi a Hodoníně si odběratelé v domácnostech připlatí. „Společnost pravidelně investuje, letos jsme na úpravy jímacího území v Lednici vynaložili 140 milionů korun. Podmínkou dotace, kterou jsme získali, je i vytváření rezerv na další obnovy,“ odůvodnil předseda představenstva břeclavských Vodovodů a kanalizací Jaroslav Válka.

Podobně argumentovali správci vodárenských sítí v Hodoníně. „V posledních dvou letech jsme investovali téměř 950 milionů. Musíme proto nastřádat peníze na obnovu zařízení a na splácení dluhu, navíc zdražily vstupy,“ vypočítal předseda představenstva hodonínských Vodovodů a kanalizací Pavel Čejka.

Ilustrační foto
Lístky pro prezidentské volby už jsou na úřadech. Firma jich tiskla 10,5 milionu