Některým voleným zástupcům se totiž nelíbilo, že vyhláška omezuje jen herny. Ministerstvo ale akceptuje to, že město rozhodne umožnit provoz hazardních her pouze v kasinu, a to z důvodu upřednostnění živé hry před technickou. Tedy před klasickými automaty a videoloterijní terminály. „Jak vyplývá i ze studií, výrazné omezení technických herních zařízení vedlo i ve světě k prokazatelnému snížení počtu patologických hazardních hráčů. Tento důvod lze akceptovat i s ohledem na ochranu veřejného pořádku a obyvatel,“ sdělil právník ministerstva Ivo Šrom.

Psali jsme k tématu => Zastupitelé rozhodli. Herny skončí. Zůstanou jen kasina

Navíc připomněl, že provozem loterií pouze v kasinu se zabýval i ústavní soud v případě vyhlášky Františkových Lázní. Tam chtěli soustředit loterie pouze na jedno místo. „Taková individualizace není výrazem libovůle ani nepřípustné diskriminace, ale naopak ji soud považuje za racionálně odůvodněnou, že se provozování hazardních her soustředí pouze a výlučně tam,“ citoval soud Šrom.

Před vyhláškou
V Hodoníně na konci roku 2016 bylo 37 heren, z toho 6 kasin. Herních zařízení bylo více než 470, tedy 53 na jednoho obyvatele města. To bylo více než čtyřnásobek celorepublikového průměru.