Právě jím vedená kandidátka Společně pro Veselí, která sdružuje TOP 09 a nezávislé osobnosti, obdržela nejvíce hlasů. Mezi jednotlivými kandidáty byly preference voličů jiné.

Petr Kolář skončil třetí, jeho kolegyně ze sdružení lékařka Eva Bezděková druhá a zvítězil občanský demokrat a současný starosta Miloš Kozumplík. „Za hlasy, které mně občané přidělili, velmi děkuji. Beru to také jako ocenění mé dosavadní práce. Jak jsem již před volbami avizoval, o post starosty se ucházet nebudu,“ sdělil Hodonínskému deníku Rovnost pětašedesátiletý starosta.

Je přesvědčený, že je třeba dát prostor mladším a novým zastupitelům. „Bude-li zájem, jsem připraven být nápomocen,“ doplnil Kozumplík.

Městský úřad ve Veselí nad Moravou. Ilustrační foto.
Voliči posvětili stávající vedení radnic. Veselská koalice oslavuje hattrick

Lídryní ODS však byla předsedkyně místního sdružení strany Evelína Jochová. „V pátek máme nejbližší jednání, na programu bude i rozdělení funkcí. Variant je několik, ale záleží na řadě faktorů,“ uvedla Jochová.

Křesťanští demokraté počítají pouze s obhájením postu místostarosty i druhého člena rady. „Záleží nám na programu, především na kvalitních sociálních službách, aby se dostalo pomoci těm, co ji potřebují. A také na péči o památky,“ vyjádřil se lidovecký předák a místostarosta Petr Kolařík.

V jednadvacetičlenném zastupitelstvu se nepřeskupily síly jen v koalici, ale i v opozici. Na tři mandáty posílilo ANO 2011 a také Veselská volba, která po předchozích ztrátách získala podobnou důvěru jako v roce 2002. „I tak jsem smutný, že ve Veselí přišlo k volbám jen čtyřicet procent voličů. My budeme aktivní opozicí bez servítek, víme, kde jsou problémy města,“ prohlásil lídr Veselské volby a bývalý místostarosta Vilém Reichsfeld.

Bývalý starosta Hodonína Jiří Mráka.
Dostali jsme do držky, hodnotí bývalý hodonínský starosta Mráka debakl ČSSD

V minulých volbách spadli z vítězné vlny sociální demokraté. Pád nezastavili, ze sedmi mandátů mají nyní jen dva. „Naše strana je celorepublikově ve velmi špatné kondici, a to se muselo projevit i na komunální úrovni,“ domnívá se bývalý poslanec a ještě minulý týden veselský zastupitel Ivan Ohlídal.

Ten se trochu kuriózně a především těsně stal po dvaceti letech v zastupitelstvu až prvním náhradníkem. O pouhé dva hlasy ho totiž porazila jeho partnerka, lékařka Yvona Pavlicová, která tak mandát obhájila.

Dosluhující starosta v pondělí uvedl, že ustavující zastupitelstvo svolá zřejmě začátkem listopadu. Předcházet mu má podpis koaliční smlouvy.

Railjet Českých drah. Ilustrační foto
Rožmberk a další. Vlakové linky dostanou nová jména