Program měl začít ve tři hodiny odpoledne historickým průvodem a rytířským turnajem. Tyto plány však zhatil silný déšť. Vinobraní se tak muselo přesunout do kulturního domu, kde se hned na úvod předvedla historická skupina Memento Mori. „Hodně mě mrzí, že počasí nevyšlo, ale jak říkám, jsme si tady všichni pod jednou střechou o trochu blíž," doplnila starostka.

Kulturní dům byl zaplněný do posledního místa, kam za folklorem přišli mladí i starší. „Mládež si podle mě uvědomila, že my jsme se v jejich letech bavili lépe i díky právě těmto akcím, takže se o vinobraní, dožínky a podobně začínají zase zajímat," vyjádřila se členka kulturního výboru Alena Křápková. Lidovou atmosféru umocňoval také burčák a víno.

O zábavu se pak postarala plejáda tamních i přespolních folklorních souborů. Svoje umění předvedl také mladý verbíř z Kunovic Radovan Siman. „Věnuji se tomu už od čtyř let, kdy jsem viděl cifrovat bratra. Časem bych se chtěl přihlásit i na soutěž verbířů do Strážnice," řekl folklorista.

S úspěšným verbířem přijel také folklorní soubor z Kunovic. „Předvedli jsme dvě pásma. První se jmenuje Jarní nálada a jsou to tance ze Strání. Druhé se nazývá Na lúkách," popsala vedoucí skupiny Tereza Habartová, která pozvání na vinobraní přijala i kvůli dobrým vztahům s obcí a jejími soubory.

Blatnické vinobraní se do obce vrátilo po padesátileté odmlce před více než deseti lety. „Dali jsme si za úkol obnovovat tradice a zachovat je pro budoucí roky. Blatnice je vinařská obec a prostě to k ní patří," řekla předsedkyně kulturního výboru Zdislava Kuřinová. Podle té díky akcím najde mládež nové přátele a získá povědomí o jiných zvycích.

Kromě vinobraní připadla na víkend ještě jedna významná událost. Letos je to 970 od první písemné zmínky o obci. Objevila se v zakládací listině staroboleslavské kapituly z roku 1046.