Čtenáře Deníku v tu chvíli zajímal další osud restaurace a tvůrce vyhlášené kuchyně, na které si pochutnali například bývalý guvernér Kalifornie a kulturista Arnold Schwarzenegger, britský herec Hugh Grant, někdejší světový šampion pilotující formuli F1 Niki Lauda či emeritní šéf seriálu grand prix Bernie Ecclestone.

Jenže před půldruhým rokem budoucnost restaurantu Westy zahalil smutek, jednašedesátiletý gastronomický mistr Ludwig Westermair odešel do kuchařského nebe. Na vstupních dveřích restaurace Westermairových v Měšťanské ulici však i nadále zůstávají tři zlaté hvězdy ze soutěže Ano, šéfe i vývěsní štít Westy restaurantu.

„Když se k nám přestěhovali, tak jsme jim udělili tuto reklamu. A z piety to tam samozřejmě necháváme,“ řekl Deníku odpovědný vedoucí hodonínského restauračního komplexu Jiří Čermák.

Prodejna s čerstvými rybami na okraji hodonínského sídliště Jihovýchod s posledním březnem skončí.
Přežila covid i vysoké ceny energií. Nyní prodejna s rybami v Hodoníně skončí

Kouzla rakouského kuchaře tak dnes mohou lidé sledovat jen díky televizní reprízám vzpomínaného dílu s Pohlreichovou návštěvou Hodonína. „Dnes opět v TV. Vždy se na to ráda dívám, pan Ludwig byl úžasný! Skromný, milý… ráda si takto při programu Ano, šéfe zavzpomínám,“ napsala o uplynulém víkendu na facebookovém profilu Westy restaurantu jedna z divaček.

Památka kuchaře z Tyrolska tak zůstává místem k zastavení jen kousek od historického centra Hodonína. Domácí alpská kuchyně sem ale už svou vůní další spokojené hosty nepřivábí.

Zajímá vás, čím a jak Westermair ohromil Pohlreicha? Na díl televizního pořadu Ano, šéfe! o restauraci Westy v Hodoníně se můžete podívat ZDE.

„Restaurace je uzavřená a nevím, jak dlouho ještě uzavřená bude. Určitě hledat náhradu po tomto člověku bude obtížné. Hosté se sice ještě ptají, ale je v tuto chvíli těžké říct co dál. Gastronomie totiž dostala tolik ran, že na našich periferiích příliš nefunguje. Nemám tak ani příliš chuť se do toho znovu pouštět,“ vysvětloval Čermák.

Vzpomínka na Westy restaurant s tyrolskou kuchyní a třemi hvězdami od Pohlreicha v centru Hodonína.Vzpomínka na Westy restaurant s tyrolskou kuchyní a třemi hvězdami od Pohlreicha v centru Hodonína.Zdroj: Deník/Petr Turek

Jeho slova pak jen potrhuje nápis na vstupních dveřích, kudy návštěvníci chodívali jak do horní, tak do dolní restaurace, kde si mimo jiné pochutnávali i na zdejším Budvaru.

„Zavřeli jsme spodek, protože bychom neutáhli vytápění při současných cenách a při nízké návštěvnosti,“ dodal Čermák. Lidé podle něj šetří a po covidovém období jsou spíše navyklí nakupovat pivo v obchodních řetězcích.