Dobrovolníci, kteří se účastnili třetího ročníku projektu Etnosalaš mají sice dobrodružství za sebou, na památku jim ale zůstanou vzpomínky, dojmy i chuť moravského vína.

Letošní akce se zúčastnilo osm dobrovolníků z Francie, Španělska, Ukrajiny, Slovenska, Polska, Španělska, České Republiky a Jižní Koreji. Právě z této asijské země zavítal do Tvarožné Lhoty jedenadvacetiletý Yoo Yong-Jun. „Byla to pro mě určitě nová zkušenost a potkal jsem zde nové přátele,“ zamyslel se mladík nad tím, co mu účast na projektu přinesla.

Kromě práce na salaši si však našli mladí lidé i čas na to, aby ostatním předali něco ze své kultury. „Dělali jsme národní večery, kdy vždy jeden pár pracoval jako kuchyňský tým a vařil národní jídlo. Na jeho přípravu si účastníci dovezli vlastní suroviny,“ popsal vedoucí dobrovolníků Lukáš Válek.

Mladí lidé pracovali vždy kolem šesti hodin denně. Vždy se ale našel také čas na poznávaní regionu. Organizátoři naplánovali výlet na nedaleký Velehrad, Baťův kanál nebo vzali dobrovolníky do strážnické synagogy. „Určitě je zde vše hodně rozdílné od asijské kultury a pro mě osobně to bylo velmi zajímavé poznávat, jak lidé v této zemi žijí. Zkusil jsem zde pivo, které mi zachutnalo, ale i víno a slivovici,“ pochválil Yoo Yong-Jun.