„Rozšiřujeme možnosti, jak mohou lidé zpracovat ekologicky rozložitelný odpad. Kromě toho, že jsme zakoupili auto, díky kterému budeme odpad svážet, pořídili jsme také kompostéry, které jsou určené hlavně majitelům rodinných domků," sdělil referent strážnického odboru životního prostředí Jaromír Michálek.

O tyto kompostéry, které mají objem devět set litrů, si mohou Strážničané zažádat. „Lidem ho město bezplatně zapůjčí na základě smlouvy. Po pěti letech jim automaticky přejdou do vlastnictví," vysvětlil princip Michálek.

Podle něj jsou už místní zvyklí likvidovat odpad z kuchyní i zahrad. O kompostéry mají zájem. „Už máme dokonce pořadník. Žádostí přibývá, zájem je velký," poznamenal referent.

Město navíc nově pořídilo kontejnery, které rozmístí především u bytovek. Z těch pak bude odpad pravidelně svážet. Několikrát do roka do ulic také umístí velkoobjemové kontejnery. Určené budou hlavně na zeleň větších rozměrů, jako jsou větve ze stromů, velké množství trávy či spadané listí. „Místa a termíny budou vždy uveřejněné na webu města," upřesnil Michálek a doplnil, že veškerý bioodpad poputuje na nově upravenou skládku.

Strážnice je totiž jedním z prvních měst v České republice, která využívají k likvidaci biologického odpadu kalifornské žížaly. V areálu kompostárny, jež leží asi kilometr a půl za městem směrem na Tvarožnou Lhotu, je jich hned čtyřicet tun. „Z odpadu vznikne kompost, který ke hnojení využije nejen město, ale také místní," dodal Michálek.

Přesné informace, stejně jako návrh smlouvy, najdou zájemci na webu www.odpadovecentrum.cz.