Přestřižení pásky v pátek slavnostně propojilo novou silnicí dva okresy a dvě vinařské obce Čejkovice a Velké Bílovice. „Původní silnice nebyla vůbec dobrá. Dřív na ní bývalo bláto, hlavně v okolí vinohradů. Teď si tu novou pochvalovali i naši mladí, když přijeli z Brna. Moc se mi líbí a cesta i nájezdy k domům jsou pěkně udělané. Zároveň jsem ráda, že dělníci opravy stihli do vinobraní," svěřila se devětaosmdesátiletá Anna Holomková z Čejkovic.

Nová silnice se zamlouvá i Veronice Stávkové. „Už potřebovala spravit, teď je hezká a rovná. Práce nám ani příliš nekomplikovaly život, protože jsme znali zkratku a mohli jsme se jim vyhnout," řekla mladá maminka.

S opravami začali stavebníci začátkem dubna a už včera ji Čejkovičtí mohli slavnostně otevřít. „Tato silnice je pro naši obec hodně důležitá a rekonstrukci si určitě zasloužila. Je spojnicí na dálnici D2 a tím pádem i do Evropy. Některým našim lidem zkrátí i cestu do zaměstnání," vyzvedl výhody dokončené asfaltové spojnice čejkovický starosta Pavel Novotný a dodal, že současná silnice je také bezpečnější a bude přínosná i pro podnikatele a cykloturisty.

Nová cesta měla podle předpokladů stát více než sto milionů korun. „Skutečné náklady jsou ale jen pětapadesát milionů, realita je totiž pro stavaře kvůli zákonu o zadávání veřejných zakázek velmi tvrdá. Přesto věřím ve vynikající kvalitu," prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Lidé v Čejkovicích se už pomalu připravují na další opravy. „Výbor regionální rady Jihovýchodu schválil projekt pro úsek z Čejkovic do Čejče, na který už máme také stavební povolení," sdělil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar.

Podle hejtmana se rekonstrukce mohou dočkat i další cesty. „Ministr pro místní rozvoj nám ve čtvrtek na jednání rady asociace krajů v Ostravě potvrdil, že se podařilo přemístit peníze z operačního programu životního prostředí do dopravy. Kraje si tak sáhnou na další peníze pro silnice druhé a třetí třídy, a to v celkové výši přesahující tři miliardy korun," uvedl Hašek s tím, že jinak by putovaly zpátky do Bruselu.

Čejkovická silnice není v hodonínském okrese jediná, která se dočká otevření. „Mezi Ždánicemi a Kyjovem už finišují stavební práce," podotkl Zouhar.

I samotné Čejkovice se pustily do oprav, kterých si užijí zejména chodci. „Nyní jsme se zaměřili na to, abychom tam, kde máme novou státní silnici, udělali také chodníky," sdělil starosta s tím, že z obce povede také nová cyklostezka na Vrbici. Její stavba je v plánu v příštím roce.