Celou trasu prošla početná rodina Viternových s přáteli z Jeseníků. „Už jsme tady podruhé, vyrazili jsme z chalupy v Žádovicích. Počasí bylo vloni lepší, ale zvládli jsme to v pohodě. Prošli jsme šestnáct sklepů, nejvíc nám chutnalo u Jana Jaštíka hned na startu ve Vacenovicích, ale dobrý burčák je vlastně všude," řekl Martin Viterna.

Vyzbrojený lněnou taštičkou se vstupenkovou mapou a skleničkou na stopce pak pokračoval s manželkou Lenkou a syny Davidem a Adamem i svými hostiteli do cíle ve Vlkoši. Také na druhém konci burčákové trasy si lidé mohli výbavu na cestu pořídit za pouhých sto korun. „Účast je letos nižší, než se předpokládalo. Na vině je hlavně počasí. Prodali jsme kolem sto šedesáti vstupenek," prozradil v informačním centru ve Vlkoši místopředseda místního vinařského sdružení Přátelé Achtele Milan Peringer.

Podle něj mělo loňské premiérové Burčákové putování velký ohlas mezi turisty i místními, kterých dorazilo za voňavým a mléčně zakaleným mokem na šest set. Akce se před rokem zúčastnily všechny obce mikroregionu, letos poutníci kráčeli za perlivým rozkvašeným hroznovým moštem po otevřených sklepech a búdách ve vacenovských Žlébkách, milotických Šidlenách a skoronických či vlkošských búdách. Tam mohli zastihnout některé vinaře v plné práci při lisování šťávy, při jejímž bouřlivém kvašení se odbourává cukr a ta se přeměňuje na alkohol. „Burčák je živý nápoj, jehož chuť se kvašením mění. Úroda vypadá slušně, překvapilo mě to. Posbíral jsem veltlínu zelenou a ta měla dvaadvacet stupňů. Trochu kuliček bylo špatných kvůli letnímu teplu, ale podařilo se mi to zachránit. Úroda bude lepší než vloni a předloni," uvedl vinař Květoslav Novosad z Vlkoše.

V rodinném sklepě nabízel desítkám poutníků burčák také předseda sdružení Přátelé Achtele Bohumil Vardan. „V každém místě si pořadatelé připravili kulturní program, u nás a ve Skoronicích hrála Horňácká cimbálová muzika Marka Potěšila, ve Vacenovicích a v Miloticích cimbálová muzika Friška," sdělil majitel sklepa U Bohušů.