Stavební dělníci tak pustili do práce na 128 nových rodinných domech a na 108 bytech v nových bytových domech. Hodonínsko se tak odlepilo ve výstavbě z posledního místa mezi jihomoravskými okresy.

"Jihomoravský kraj se počtem 2 735 bytů, jejichž výstavba byla v prvním pololetí letošního roku zahájena, řadí na třetí nejvyšší příčku za Středočeský kraj a hlavní město Prahu,“ shrnula Milada Jonášová z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně.

Vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku.
Vinař: Kdo nedělal redukci sklizně, bude mít problém s tím, aby hrozny dozrály

Čísla dokončené bytové výstavby za první dvě čtvrtletí tohoto roku už pro zájemce o nové bydlení na Hodonínsku tak optimistická nejsou. Statistici dokonce zaznamenali meziročně až třetinový propad. Stavebníci totiž dokončili 116 nových rodinných domů a pouze sedmadvacet bytů. Podle řady realitních makléřů, kteří prodávají nemovitosti v okrese Hodonín, tak se v současnosti nabízené vlastní bydlení poměrně rychle prodává.

Ekonom Lukáš Kovanda navíc ve středu okomentoval i nejnovější data z Eurostatu, podle nichž v České republice s rodiči bydlí nejméně mladých za posledních patnáct let. „Léta prosperity 2014 až 2019 přinesla postupný pokles popularity bydlení s rodiči,“ uvedl ekonom.