Od regulace trhu se sudovým vínem někteří živnostníci očekávají vymýcení pančování, druzí se obávají, že je toto omezení zruinuje, byť prodávají kvalitní víno. Odběratelé oslovení Hodonínským deníkem Rovnost z připravované novely příliš nadšení nejsou, domnívají se, že by měl vytékat právě ze sudů. „Stáčená vína mi vyhovují především díky možnosti výběru. Než si totiž víno koupím, můžu jej ochutnat a rozhodnout se tak, které vyberu. U těch lahvových vín musím při výběru spoléhat na etiketu nebo na osvědčenou značku," svěřila se Anna Procházková z Hodonína, proč dává přednost právě sudové variantě.
Regulace prodeje sudových vín bude mít podle jednatele blatničského vinařství Stanislava Hrušky vliv především na menší vinaře. „Až sedmdesát procent objemu tržeb je u vinoték a vinařství právě z prodeje sudových vín, tvoří tak základ jejich ekonomiky. Pro malé a střední vinaře bude regulace velmi ekonomicky nevýhodná, možná až likvidační," myslí si Hruška.
Podobný dopad od uvažovaného omezení očekávají také v pohostinstvích. „I v našem nápojovém lístku nabízíme rozlévaná sudová vína. Pokud by začala platit jejich regulace, museli bychom nejspíše přistoupit ke zlevnění nabízených lahvových vín," přiblížil důsledky připravované novely zákona provozní novolhotského hotelu Háj Adam Němeček.
Prodáváním už nalahvovaných rozlévaných vín bez možnosti je ochutnat by se podle Hrušky vytratila především vinná kultura. „Až sedmdesát procent lidí sáhne po sudovém vínu. Máme registrovaných přibližně deset tisíc zákazníků a minimálně sedm tisíc z nich kupuje právě sudová vína," vypočítal jednatel společnosti, podle kterého jsou takzvané sudovky zárukou dobrých vín.
Zároveň uvedl, že prodej jen lahvovaných vín by měl vliv především na cenu nápoje. „Každý obal zdražuje litr minimálně o sedm až osm korun," vysvětlil Hruška.
Některým pravidelným odběratelům ale možný zákaz prodeje sudových vín příliš nevadí. „Dosud jsem měl s nákupem sudového vína jen dobré zkušenosti. Pokud by měl ale připravovaný zákon zamezit prodeji nekvalitního či pančovaného vína, tak jeho zavedení jen uvítám," komentoval připravovanou legislativní novinku Strážničan Petr Gazárek.
Ředitel Zámeckých sklepů Bzenec Bořek Svoboda je přesvědčený, že připravovaný zákon ochrání především kvalitní výrobce vín. „Regulace je naprosto na místě. Je jen otázka, jak ve finále bude přísná. Jestli půjde o licencovaný prodej, nebo jestli budou omezující podmínky třeba jen u prodeje tuzemského vína. Jde o to, aby se prodávalo jen víno legální, které není například pančované dovozem," řekl ředitel Zámeckých sklepů Bzenec.
Podle majitele rohateckého vinařství Michala Plešingra je na hodnocení zamýšlené regulace příliš brzy. „Zákon je zatím v připomínkovém řízení. Uvádět nějaké závěry by tak bylo ještě předčasné," řekl Plešingr.
Ten sdělil, že připravovaná novinka má pozitiva i negativa. „Dostáváme se do situace, že někteří prodejci prodávají jako víno něco, co je jen rozředěný hroznový mošt, který je dolihovaný. Na druhou stranu je nutné říci, že když zákazník přijde do vinotéky a chce koupit stáčené víno, tak mu ho prodejci dají ochutnat a člověk vidí, že mu víno nabírají přímo z kohoutu. Následně si tak může vybrat podle vlastní chuti, a ne jenom podle obalu," přiblížil porovnání dvou pohledů majitel rohateckého vinařství.