Jiří Janda první obřad absolvoval už na podzim roku 2006. „U své premiéry jsem byl výrazně nervózní. Pak už jsem oddával i mimo radnici, na Písečném, Pánově, několikrát v galerii a také u Jezu. Nejde jen o svatební obřady, ale také o vítání do života, zlaté či diamantové svatby," přiblížil hodonínský zastupitel a krajský radní.

Přiznal, že svatby má rád. „Jde o poměrně zodpovědnou činnost. Navíc se člověk musí snažit, aby i po letech šlo o vyjímanou událost, proslov proto bývá stále pracnější. Nemůže být přednesený stejně, z toho by se pak mohl stát trapas, zvláště v době, kdy jsou obřady na DVD," upozornil Janda.

Kromě něj mají v Hodoníně právo vést občanské svatební obřady ze zákona všichni tři místostarostové Vítězslav Krabička (Změna), Ján Lahvička (KSČM), Vojtěch Salajka (ANO 2011) a samozřejmě starostka Milana Grauová (ANO 2011). Ta začala s oddáváním v předminulém volebním období ještě jako místostarostka. „Vždycky jsem před obřadem nervózní, cítím totiž velkou zodpovědnost. Příjemnější je vítání občánků," svěřila se starostka.