Nepřijíždí hlavně turisté ze zahraničí. Až o čtvrtinu méně výletníků, než loni, evidují například na zámku ve Valticích na Břeclavsku. „Nejezdí k nám turisté ze Slovenska, Polska, ani Rakouska. Můžeme se jen domnívat, že důvodem jsou postcovidová opatření, možná také nepřízeň počasí z poslední doby,“ zvažoval kastelán valtického zámku Richard Svoboda. Poukázal na možné obavy zahraničních návštěvníků z tornáda, které se před nedávnem s ničivou silou prohnalo obcemi na jihu Moravy.

O polovinu méně lidí, než v běžných letech, chodí teď i na prohlídky zámku Lednice. Zatímco nejvíce vyhledávanou památku v republice navštívilo předloni v průměru přes třicet tisíc lidí měsíčně, za letošní červen to je jen osmnáct tisíc. „Mívali jsme i dvacet zájezdů za den, loni, ani letos žádný. Velký pokles zájmu pozorujeme i u tuzemských rodin,“ uvedla kastelánka zámku Ivana Holásková. Loni počítala ztráty na patnáct milionů korun, letos budou zřejmě vyšší.

Hallamasskova vyhlídka ve Vranově nad Dyjí.
Hallamasskovu vyhlídku ve Vranově uzavřeli, pro návštěvníky už je nebezpečná

Nižší zájem přisuzuje Holásková ekonomické situaci po covidu, kdy rodiny šetří, ale také trvajícím opatřením nebo opatrnosti „Raději jedou na výlety ven, na kola, do otevřených prostor. Odrazovat je může i to, že při vstupu musí prokazovat bezinfekčnost a je pro ně složité se v opatřeních orientovat,“ myslí si.

Za pravdu jí dal i valtický kolega Svoboda. „Nikdo nechce chodit na prohlídce hodinu v roušce,“ měl pochopení.

Nízká návštěvnost:
V letošní sezóně navštěvují lidé zámky až o polovinu méně, než v běžných letech.
Podle správců může být důvodem dokládání bezinfekčnosti vůči covidu i důsledky tornáda.
Správci se obávají, že nebude dostatek peněz na opravy, které hradí ze vstupného.

Lednický zámek si ani přesto nenechala ujít Kristýna Petříková z Blanska. „Bylo vedro, tak jsem se trochu roušky bála, ale uvnitř byl příjemný chládek, dalo se to vydržet,“ pochvalovala si prohlídku.

Jen parkem k minaretu se naopak vydala rodina Zdeňky Šlapalové z Hodonína. „Raději zůstaneme na vzduchu, je tu také krásně. Máme to kousek, tak do zámku zajdeme jindy,“ rozhodla matka dvou dětí.

Přednost dostanou havarijní opravy

Správci zámků se ale obávají nízkých tržeb. Zisk totiž používají na nutné opravy a provoz památek. „Ani, když je dobrý rok, nám peníze ze vstupného na provoz nestačí, jak to budeme řešit, zatím nevím,“ krčil rameny Svoboda.

Podle Dagmar Šnajdarové z územní správy památek Národního památkového ústavu je propad v návštěvnosti pozorovatelný na celé jižní Moravě. „Zatím sezona pokračuje, přesná čísla budeme vědět na jejím konci. V případě nižších příjmů, dostanou přednost havarijní opravy památek a nejakutnější věci. Opravy, na něž jsou peníze v rozpočtu už vyčleněné, se uskuteční,“ sdělila mluvčí Šnajdarová.

Jubilejní park ve Znojmě. Ilustrační foto.
Znojmo: zeleň bez chemie? Odborníci udělají ve Znojmě výzkum

Jako lákadlo pro návštěvníky zafungovala naopak nově zrekonstruovaná věž s vyhlídkou na zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. Lidé ho letos po opravách vidí také po dlouhé době bez lešení. „Máme zhruba stejný počet návštěvníků jako v covidem okleštěném loňském roce. To jich přišlo přes čtyřicet tisíc, teď jsme na čtrnácti tisících a sezona ještě neskončila. Myslím, že žádný dramatický propad se nekoná,“ počítal tamní správce Radek Ryšavý.