Nejbližší domy se nacházejí ve vzdálenosti asi pěti set metrů od hnojiště. „Dcera má astma. Když přijede zrovna ve chvíli, kdy to nejvíce zapáchá, má velké problémy. Musí používat inhalátor nebo zrovna odjet zpátky do Zlína. Když vítr vane naším směrem, pomalu se tu nedá žít," řekl jeden z místních, Pavel Náhlík.

Hodonínský deník Rovnost oslovil i další obyvatele. Ti si ale nepřáli zveřejnit své jméno. „Majitel podniku má bioplynku v Kozojídkách, poplatky platí tam, ale vozí nám to do Kněždubu. Moc se nám to nelíbí," řekl důchodce žijící nedaleko odbočky ke hnojišti. Majitelka domu stojícího poblíž horního konce obce má také ke „skladu" výhrady. „V létě, když je vedro, nemůžu přes den ani otevřít okno. A v noci také ne, protože zde zapáchá hnojiště," popsala.

Stížnostmi se už zabývali zastupitelé. Pověřili starostu Libora Grabce, aby situaci projednal s vlastníkem i odborem životního prostředí ve Veselí nad Moravou. Tam ale příliš nepochodil. „V současné době nemáme žádné možnosti. Pokud to mají schválené, tak s tím nemůžeme nic udělat," uvedl starosta. To potvrzuje i zástupce vedoucího oddělení ochrany ovzduší České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Lubomír Pelc. „Pokud už bylo hnojiště schválené, tak je možné majitele požádat o přemístění, to je tak všechno. Jestli se jedná jen o zápach, tak nelze nic dělat," vysvětlil Pelc.

Předseda představenstva akciové společnosti Rolnická Pavel Solařík upozornil na to, že hnojiště splňuje to, co splňovat má. „Je plně funkční a zkolaudované. Před několika lety přišla kontrola z inspekce a nenašla žádná pochybení," sdělil Solařík.

Podle něj podnik na místo dříve vyvážel kravský hnůj, který nikomu nevadil. „Teď, když tam máme prasečí digestát se slámou, tak si několik lidí začalo stěžovat. Přitom obyvatelé okolních obcí využívají hnojiště na svoz svého odpadu a máme za to, že i ti, kteří si teď stěžují na jeho zápach. Volají nám sem a vyhrožují nám kontrolou. Ta klidně může přijít, máme vše v pořádku," dodal Solařík.