Nešťastní jsou kromě řidičů, kteří víc projedou, hlavně podnikatelé, kterým utíkají zisky. „Přesná čísla nemám, ale myslím si, že kvůli uzavírkám přijdeme o desítky tisíc korun. Lidé, kteří mají zaplacenou třeba výletní loď nebo hausbót, se k nám nějak dostanou. Utíkají nám ale lidé, kteří jedou okolo, uvidí Baťák a přístav a zajedou k nám na lodičku, nebo jen tak posedět," řekla provozovatelka přístaviště Baťova kanálu ve Veselí nad Moravou Hana Habartová.

Vše je podle ní o to horší, že přístaviště prošlo v posledních letech velkými změnami. Kromě nových sociálek, penzionu nebo dětského hřiště, letos v areálu přibude i lanové centrum. Na sezonu se má otevřít také opravený skatepark s novým bikeparkem. „Pokud se silnice otevře až v září, přijdeme částečně o tržby z celé sezony," dodala Habartová.

Obě najednou

Podle starosty Veselí nad Moravou Miloše Kozumplíka usilovalo vedení města o to, aby byly opravy silnice i mostu najednou. „Vloni, kdy byla cesta uzavřená, jsem jezdil po Ředitelství silnic a dálnic a urgoval jednotný termín. Podnik mi oznámil, že se práce zdržely kvůli výběrovému řízení. Vloni tedy opravili povrchy silnice a letos dělají most. To dokonce tak, že jej nadzvedli na pomocnou konstrukci," uvedl starosta.

Jeho slova potvrdila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Jak upřesnila, práce na opravě mostu měly být hotové do konce loňského roku. Zdrželo je však právě výběrové řízení. „Smlouvy s firmou, která opravy provede, jsme podepsali v době, který už neumožnil dokončit opravy v požadovaném termínu," sdělila Ledvinová.

Jak doplnila, firma nyní vymění oba železobetonové oblouky či všechny příčníky neboi mostovské desky. Vše za více než padesát milionů korun.

Ani nadzvednutý most ale nevadí řidičům, aby porušovali zákony. Jak uvedl vedoucí veselských strážníků Rostislav Prax, problémy s neukázněnými řidiči řeší městští policisté od začátku uzavírky. A situace se moc nezlepšila. „Několik řidičů porušilo zákaz vjezdu před mostem a zkoušeli jet dál. Zjistili ale, že místem neprojedou. Dva z nich dokonce vjeli na cyklostezku," uvedl k nejčastějším prohřeškům řidičů, které řeší strážnici na místě blokovou pokutou, Prax.

Kvůli jednomu řidiči však nakonec strážníci volali státní policii. „Zničil dopravní značení i výstražní světla, což jsme řešili jako dopravní nehodu, při které jsme museli zavolat policisty. Řekl bych, že je nyní menší ukázněnost, než při loňské uzavírce," zhodnotil velitel strážníků.