Určitým doporučením jim byla i petice, pod kterou se podepsaly na čtyři desítky Ždánických. Ti ji městskému úřadu doručili v červenci tohoto roku. Zastupitelé se jí zabývali i na svém srpnovém zasedání.

Jedním z nejdůležitějších bodů bylo určení doby, ve které mohou mít hospody a restaurace otevřené. Původní návrh počítal s omezením od šesti hodin ráno do deseti hodin večer od pondělí do čtvrteční noci. O víkendu měla tato doba začít také v šest hodin ráno, ale končit měla až v jednu hodinu po půlnoci.

Marcela Trumpešová má ve Ždánicích hernu a bar. Navrhované omezení doby provozu se jí nelíbí. „Chlapi, kteří dělají dlouhé směny, které končí večer či v noci, a kteří si chtějí zajít na pivo, tuto možnost ztratí," řekla Trumpešová.

Problémy s hlukem v noci vidí úplně jinde. „Všechen dělá mládež na autobusovém nádraží a tady sedí starostové, kteří tu mládež měli vychovávat. A pak to svádí na nás. V noci máme největší výdělky. Nenechám se omezovat někým, kdo tuto práci nikdy nedělal," prohlásila majitelka.

S Trumpešovou souhlasí i majitel baru Oldřich Mařík. „Neděláme zde žádný nepořádek. Nedokážu si ani představit, že bych vyhodil chlapy v deset hodin, kteří mi tam dojdou z práce. Mám i zahrádku a hluk tam není," sdělil účastník zasedání.

Při zasedání volených zástupců ve Ždánicích neumožňuje jednací řád, aby se obyvatelé k návrhům vyjádřili v době, kdy je zastupitelé probírají. Mají možnost až téměř na konci schůze. Jednání tak bylo hlučné. Navíc ani mezi koaličními partnery nepanovala úplná shoda. Padaly návrhy i na posunutí doby zavření až do brzkých ranních hodin. Starosta Vladimír Okáč přerušil debatu, aby se mohl s ostatními poradit. Nakonec se podařilo najít shodu, doba určená pro provoz bude od šesti do jedenácti v noci ve všední den a od šesti do dvou ráno v noci předcházející víkendu nebo svátku. Schválenou vyhlášku ještě pošle město na ministerstvo vnitra, které ji posvětí. Zákazem hazardu přijde město asi o sedm set tisíc korun ročně.

V době, kdy se koalice radila, poskytl svůj náhled na věc zastupitel Petr Canov. „Je nesmysl, aby hospody zavíraly ve všední den v deset hodin. A v jednu hodinu se mi to zdá brzo i o víkendu. Když vyjde opilý člověk ven a dělá hluk, tak už to není problém hospodského. Jedna hodina ráno je až příliš radikální, ty dvě nebo i tři hodiny ráno by byly optimální," mínil zastupitel.