„Na soutěž přijelo přes čtyři sta soutěžících. To je přibližně třikrát tolik jako v předchozím roce," uvedla organizátorka akce Alena Strmisková. Na klání tak soutěžily ty nejmenší, ale i starší mažoretky. „Do jednotlivých kategorií jsou rozdělené podle věku. Soutěží tak jako děti, kadetky, juniorky a seniorky," vysvětlila Strmisková, podle které však všechny skupiny měly i své další rozčlenění. „Mohou soutěžit v sólových formacích, ale i jako dua, miniformace či jako velké formace," přiblížila podkategorie vedoucí ždánických mažoretek. Kromě klasického představení s hůlkou se ve Ždánicích předvedly i mažoretky se speciálními třásněmi – pompony.

V každé kategorii se na konci celého dne vyhlásila vždy první tři místa. „Kromě jednotlivců ale oceníme i větší počty dětí. Celkem tak na pomyslné stupně vítězů vystoupí přibližně sedmdesát závodnic," informovala za ždánický oddíl Vlasta Strmisková.

Kromě velkého počtu soutěžících však na speciální sportovní disciplínu zavítal i velký počet diváků. „Letos je opravdu velký zájem. Přišlo na tři sta návštěvníků," dodala jedna z organizátorek.