A další předškoláčci a školáci se spolu se svými učitelkami a s ozdobami ze zeleniny, ovoce, semínek a vůbec všeho, co zvířátkům v zimě přijde k duhu, do zoo chystají. Živo v zoo bude i o nedělních odpolednech. Jedna ze tří vánočních dílniček se ve vzdělávacím centru zoo už uskutečnila o druhé adventní neděli, další zájemci o výrobu vánočních dekorací, ozdob, zapichovátek a svícnů se mohou připojit ještě i o nadcházející a poslední předvánoční neděli. „Pracujeme s různými materiály od těch přírodních až po papír, flitry a jiné zdobné prvky," láká pracovnice centra Zdenka Vavrysová, která dílničky, začínající vždy ve 13.00, vede. Podle ní je vše potřebné připraveno a účastníci si vlastnoručně vytvořené, Vánocemi motivované výrobky mohou odnést domů.

O třetí adventní neděli (13. 12.) si lidé navíc mohou v zoo užít i trochu duchovna. Na programu totiž bude tradiční Živý betlém v podání žáků literárně-dramatického oboru hodonínské ZUŠ. V režii Matěje Mužíka se představí dvacítka typických betlémských postav, které nejdříve projdou zoo průvodem a poté ztvární více než dva tisíce let starý příběh se živě zpívanými koledami a vánočními verši. Poprvé bude betlémská scénka předvedena ve 13.30 a opakovat se bude ještě třikrát: ve 14.15, v 15.00 a v 15.40.

Zoo ale ani letos nezapomíná na obyvatele psího útulku a už po sedmé pro ně připravuje Vánoce. Ty vypuknou 19. prosince v 10.00 a skončí o Štědrém dnu ve 12.00. Ve všechny dny mezitím bude útulek přístupný do 17.00. „Lidé mohou pejsky nejen navštívit a potěšit se s nimi, ale také si některého z nich adoptovat, těm stávajícím pak přinést dárečky," říká zooložka Lenka Štursová. Podle jejích slov nejvíce vítané budou deky, granule pro malá plemena, štěňata i psy seniory, konzervy, kapsičky, ručníky, látkové pleny, savé podložky, obojky a vodítka pro malé hafany. „Hodit se budou i konzervy a kapsičky pro kočky, které do útulku občas rovněž zabloudí," doplňuje zooložka a jak dodává, odměnou dobrým lidem bude medový perníček a hlavně hřejivý pocit z dobrého skutku.

BOHUNA MIKULICOVÁ