„Vždycky říkal, že jeho koníčkem je práce a tou bylo šití krojové obuvi," řekla dcera obuvnického mistra Milena Tomaštíková.

Josef Janulík se narodil 7. února 1926 v Kosticích v rodině koláře. Svá učňovská léta strávil v sousedních Tvrdonicích, v dílně Františka Bartoše, která byla prosycená tradicí. Střihy moderních městských bot mu představila učňovská škola v Hodoníně.

Přes tvrdonickou správkárnu firmy Baťa se dostal v Břeclavi i k samostatné výrobě obuvi. Pak pokračoval v Lanžhotě, kde pod patronací Ústředí lidové umělecké tvorby obul řadu folklorních souborů i dechových hudeb. V jeho botách však chodila i řada jednotlivců z Podluží, Dolňácka, hanáckého Slovácka nebo Horňácka. „Svou práci měl rád a pracoval až do osmdesáti let," podotkla jeho dcera.

Její otec se pravidelně účastnil soutěží a přehlídek, v nichž obsazoval přední místa. V roce 1983 získal titul Mistr lidové umělecké výroby a dvaadvacet let poté ho ministr kultury ocenil Nositelem tradic za výrobu krojové obuvi s dodržováním tradičních postupů. „Deset párů jeho bot je k vidění i v Baťovském muzeu v Torontu. Tatínek šil nejen pro zájemce z České republiky, ale i pro krajany v USA, Rakousku nebo Německu," dodala Milena Tomaštíková.

Ve šlépějích svého děda nyní kráčí jeho vnuk Martin Tomaštík. Ten stále pracuje v dědečkově dílně v Josefově.