Připomněl, že doposud kapacita dostačovala díky situaci na trhu práce a sezonním nabídkám. „Lidé bez přístřeší si mohli snadněji přivydělat, takže si mohli dovolit zaplatit noc v ubytovně. Navíc řada z nich nepovažuje nynější počasí za opravdovou zimu,“ upozornil vedoucí s tím, že v příštím roce proto chtějí službu rozšířit pro více lidí.

V současnosti se tak podle něj v noclehárně střídá asi padesátka lidí z Hodonína a okolí. „Většinou jde o muže středního věku, ale v posledních dnech u nás byli šedesátiletý i dvacetiletý zájemce,“ popsal Novotný.

Kromě lidí z Hodonínska tady složí hlavu také zájemci z Veselí nad Moravou a z Kyjovska. Kyjov dokonce na provoz hodonínské noclehárny a denního centra přispívá šestadvaceti tisíci korun. V Kyjově jsou k dispozici i dvě ubytovny, z toho jedna městská. „Má kapacitu šestadevadesát lůžek, z toho sociálních je osmačtyřicet a ubytovaných je nyní šestačtyřicet klientů,“ sdělil včera mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

Hodonínský kulturní dům se již plní betlémy. Výstava se otevře v neděli odpoledne.
Betlémy směřují do Hodonína. Z celé Moravy i východních Čech

Novinku pro letošní zimní sezonu připravují ve Veselí nad Moravou, kde v minulých letech fungovala provizorní noclehárna. Na jejím místě se ale za měsíc otevře nová kuchyně, kde se budou připravovat jídla pro všechny mateřské školy ve městě.

O dalším postupu a nabídce pro lidi bez přístřeší tak jednali v pondělí městští radní. „Předchozí prostor byl využívaný velmi nepředvídatelně, takže byly i dny, kdy sem nikdo nepřišel nebo jen jeden člověk. Proto jsme se rozhodli pro smluvní zajištění noclehů při snížených venkovních teplotách lidem žijících bez přístřeší a na ulici, a to v místní ubytovně nebo jim uhradíme cestu do nejbližší neobsazené noclehárny,“ uvedl veselský místostarosta a ředitel tamní charity Petr Kolařík.

Sjezdovka v Němčičkách. Ilustrační foto.
Připraveno i bez mrazů. První lyžaři se od prosince můžou učit na kartáčích