Všude tam uspěli v konkurenci 131 výrobků z Jihomoravského kraje. Zlatou chutí tohoto roku se přitom honosí pouze několik z nich. „Známku kvality bude moct díky ní používat deset regionálních výrobků,“ informovala mluvčí krajského úřadu Helena Ondřejová.

Porotci v soutěži potvrdili dlouhodobou jasnou volbu příznivců chmelového nápoje z Pivovaru Mazák z Dolních Bojanovic. Tedy jedenáctku Jantar. Jantarově zbarvený ležák v sobě snoubí dvojici chmelů a dokonce trojici sladů.

„Léta byl u našich zákazníků nejoblíbenějším pivem. Až v poslední době ho přeskočila extra hořká jedenáctka, která je dnes u nás nejprodávanější,“ sdělil vedoucí odbytu Pivovaru Mazák Miroslav Kývala.

Zlatou chuť jižní Moravy si zasloužily semolinové sušené těstoviny Radiatori s dýni Hokkaidó od Daniely Paulíkové z Mutěnic. „Naše dýňové těstoviny jsou asi nejoblíbenější mezi zákazníky. A tvar „Radiatori“ je stejně tak nejvíce oblíben. Proto jsme poslali právě tuto kombinaci do soutěže s přihláškou a ono to vyšlo. Za to jsme moc rádi a vážíme si podpory všech,“ sdělili Daniela a Jiří Paulíkovi.

Jak ještě připomněli, loni si otevřeli i obchod v Mutěnicích. „A nyní úplně nově jsme právě v posledních dnech zprovoznili internetový obchod, kde jsme zákazníkům ještě trochu blíže,“ uvedli Daniela a Jiří Paulíkovi.

  • Ocenění se dočkal dolnobojanovický pivovar Mazák

close U odborné komise si ocenění Zlatá chuť jižní Moravy 2024 zasloužil Pivovar Mazák, a to za 11 Jantar. info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in U odborné komise si ocenění Zlatá chuť jižní Moravy 2024 zasloužil Pivovar Mazák, a to za 11 Jantar.

Mezi nealkoholickými nápoji obdržela zlatou ochrannou známku Lenka Kadubcová za hroznový mošt z rodinného vinařství Kadubcovi.

„Na výrobu byla použita moštová odrůda z kategorie barvířek, proto je výsledný mošt obohacen o vysoké hodnoty látek z kategorie antokyanů. Lisovány byly pouze hrozny z vlastních vinic, z regionu Horňácka, pěstovaných v bio režimu. Při zpracování nebyla použita filtrace, mošt je bez antioxidačních a konzervačních látek,“ přiblížila Deníku Lenka Kadubcová.

Jak dále sdělila, rodinné vinařství navazuje svou prací na tradici tří vinařských generací. „Výroba vína je vedena v duchu pravidla, že kvalitu tvoří vinice. Proto zpracováváme výhradně vlastní hrozny, které nám dávají příležitost vyrobit jemná vína a mošty z tvrdého kraje Horňácka,“ doplnila Kadubcová.

Mezi hodnotícími komisaři byli zástupci ministerstva zemědělství, Jihomoravského kraje či Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Soutěž funguje ve spolupráci Jihomoravského kraje, Mendelovy a Veterinární univerzity a Regionální agrární komory.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kroje i umění kováře. V Hodoníně se konaly Řemeslné dny

Řemeslné dny začaly na nádvoří hodonínského zámečku. | Video: Deník/Petr Turek