Před čtyřmi lety tak horníci už jen čekali na výplaty. Většina z nich marně. „Říkali nám, že by se mohlo začít opět těžit po Novém roce. Pak jsme měli několik schůzek s vedením a nakonec šlo už jen o prodej dolu. Tvrdili nám, že pokud za něj dostanou více než sedmdesát milionů korun, tak všem proplatí dlužnou mzdu. Nakonec jej prodali asi jen za dvacet milionů, takže nám zaplatili pouze deset procent. A to ještě až po letech," přiblížil neslavný konec téměř dvousetleté těžby lignitu na Hodonínsku a Kyjovsku jeden z dvou set padesáti horníků posledního jihomoravského do­lu.

Nejistá budoucnost

Důl Mír sice v srpnu 2010 koupil podnik UVR Mníšek pod Brdy, jenže těžbu neobnovil. „V dole je v současné době prováděna nezbytná hornická činnost zajišťující bezpečnost a provozuschopnost hlavních důlních děl a zařízení. O další existenci dolu rozhoduje majitel na základě prováděných ekonomických analýz a vyhodnocování alternativních projektů využití lignitu," píše se na webových stránkách současného vlastníka. Vedení firmy se k budoucnosti či k případnému obnovení původního účelu dolu nevyjádřilo.

Poslední jiskra naděje vysvitla zaměstnancům začátkem roku 2012, kdy se na stole krajského úřadu objevilo oznámení záměru ke změně přípravy a dobývání. „Těžit se zřejmě začne, až budou všechny procesy odsouhlasené, což je ale otázka měsíců, možná ještě delší," řekl tehdy zpracovatel oznámení středočeského investora Ladislav Vašíček.

Firma z Mníšku pod Brdy tak chtěla dolovat jinou metodou, pomocí takzvaného chodbicování se základkou. Do vytěžených míst se měly navážet certifikované slévárenské recykláty.

Jenže i z tohoto plánu nakonec sešlo a půl roku nato se uskutečnila na dole demolice objektů úpravy a distribuce uhlí. Jak Hodonínský deník Rovnost zjistil, vedení středočeské firmy v současnosti obnovení těžby neplánuje. Stávající pracovníci důl neustále odvětrávají a odčerpávají z něj vodu.

Možnosti těžby v Dole Mír průběžně monitoruje energetický gigant ČEZ, jehož hodonínská elektrárna dříve mikulčický lignit spalovala. „V tuto chvíli podle dostupných informací neexistuje velká pravděpodobnost, že dojde k obnovení těžby lignitu v lokalitě Mikulčice," sdělil mluvčí ČEZu pro obnovitelné zdroje Martin Schreier a dodal, že současné palivo pro hodonínskou elektrárnu pochází ze severočeských hnědouhelných revírů. „Výjimku samozřejmě představuje biomasa, která je získávaná výhradně od dodavatelů z širšího jihomoravského regionu," poznamenal mluvčí.

Nezaměstnaní

Otázka obnovení původní funkce dolu v obci na Slovácku zasáhla také do politických pater. „Osobně mě ukončení činnosti na Dole Mír velmi mrzí. Ještě za podpory vlády ČSSD se podařilo těžbu prodloužit. Je škoda, že tato snaha o udržení stovek pracovních příležitostí v regionu skončila nástupem Topolánkovy a Nečasovy vlády," konstatoval sociálnědemokra­tický senátor za Hodonínsko Zdeněk Škromach. Zároveň uvedl, že by se mělo nalézt řešení, jak vytěžit stávající zásoby lignitu. „Východisko spatřuji v úzké spolupráci vlády a ČEZu, jako majitele Elektrárny Hodonín. V tuto chvíli to ale vidím jako velmi vzdálenou budoucnost," vyjádřil se senátor.

Hodonínský úřad práce nyní eviduje sedmačtyřicet nezaměstnaných horníků. Podle informací mikulčického starosty Josefa Helešice pracuje v areálu dolu osmadvacet zaměstnanců.