Půl milionu korun. Zhruba takovou ztrátu vypočítal vinař František Mádl z Velkých Bílovic na Břeclavsku ve svých vinicích po nedávných mrazech. „Z celkové plochy vinohradů je půlka zmrzlá. U nás se to týká odrůd Sauvignon, Hibernal a Zweigeltrebe,“ vyjmenoval Mádl.

Ten přitom patřil k vinařům, kteří se snažili ochránit keře vinné révy před minusovými teplotami hořící slámou. „Určitě to pomohlo. Škody jsou tam třicet procent, jinde až sedmdesát procent,“ srovnával Mádl.

Ilustrační foto.
Mráz udeřil. Sadaři se loučí s úrodou, vinaři stále doufají

Právě na Břeclavsku jsou podle Svazu vinařů škody největší. Nejvíce zasažená je podoblast velkopavlovická, kde se blíží újmy dvaceti procentům. Ve Velkých Bílovicích a okolí dosahují šedesáti až osmdesáti procent, na Hustopečsku je to okolo čtyřiceti procent. „Můj odhad škod je asi pětadvacet až třicet procent, ale jsou lokality, kde je to i padesát nebo šedesát procent. Nejvíce poškozené jsou rané odrůdy, jako je třeba Muškát, Neronet či Dornfelder,“ přiblížil hustopečský vinař Pavel Košulič.

500 000 000
korun je podle Svazu vinařů celková úhrnná škoda na neprodaném víně ročníku 2017, která vznikla vinou jarních mrazů.

Ten pálil při mrazech ve vinicích dřevěnou štěpku. Kdyby to neudělal, jsou podle jeho slov škody stoprocentní.

Ve znojemské podoblasti došlo vinou mrazů jen k asi dvouprocentnímu poškození vinic. „V našich vinohradech na Znojemsku zatím neregistrujeme letos ztráty,“ sdělil ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

V mikulovské podoblasti jsou škody třináct procent, ve slovácké zhruba patnáct.

Vlivem jarních mrazů došlo podle Svazu vinařů k úhrnné škodě na neprodaném víně ročníku 2017 ve výši asi pěti set milionů korun. „To může mít vliv i na cenu hroznů letošního ročníku. Může narůst v průměru až na dvacet korun za kilogram hroznů a také se sníží objem domácí suroviny,“ sdělil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Průměrná cena vloni byla 18,50 koruny za kilogram.

Pokud přijdou mrazy, budou ovocnáři ze Stošíkovic na Louce letos poprvé zkoušet stroj na výrobu mlhy. Má pomoci ochránit stromy před vlivem mrazu.
Ovocnáři brojí proti mrazu. Květy stromů má ochránit speciální mlhostroj

Například vinohradník Leopold Svoboda z Velkých Bílovic však nad možným zvýšením cen za hrozny nejásá. „Pomrzlo mi minimálně padesát procent vinic. I kdyby vinaři zvedli ceny na pětadvacet korun, budou ztráty způsobené mrazy velké,“ smutnil Svoboda.

Zdražení vína se třeba Vlastimil Krmíček z Břeclavi nebojí. „I loňský rok byl špatný. Nemám problém dát za kvalitní víno i dvě stě korun za láhev,“ uvedl.

Dělníci v Břeclavi opravují silnici na hlavním tahu.
Omezení na hlavním tahu? Opravy budou kratší. Místo celého května jen dva týdny