„Zájem předčil naše očekávání a příjemně nás překvapil. Jsme rádi, že se mezi mnohými našli i ti, co nás navštěvovali pravidelně,“ říká s potěšením Deníku Eliška Kašíková.
Dvojice nad společným podnikáním přemýšlela dlouhodobě. Jedním z možných odvětví byla právě gastronomie. Když pak jako svatební dar manželé dostali od Eliščina otce pojízdnou prodejnu, bylo téměř jasno.
„Rozmýšleli jsme se, k čemu ji využijeme. A pak nám to došlo. Zmrzlina je to, co jsme s manželem odjakživa zbožňovali a nikdy nás neomrzela. Tak proč nebýt přímo u zdroje,“ vzpomíná mladá žena.
Usadili se poblíž kruhového objezdu a benzinky ČSAD. Lidé kolem nich chodili a jezdili po cyklostezce ve směru na sousední Rohatec. O pravidelně obměněné nabídce pak prodejci informovali přes sociální sítě.
Ačkoliv tam pak i díky tomu v době teplých dnů obsloužili zástupy zákazníků, Eliška a Tomáš Kašíkovi si zmrzlinu s oblibou dají nadále i ve vlastním volnu. „Při každé možné příležitosti. Když objevíme dobrou zmrzlinu, je nám jedno, jestli je zima nebo teplo,“ přikyvuje Eliška.
S novým rokem mají nové plány. Chtějí svoji prodejnu zvětšit a rozšířit nabídku. Detaily si zatím nechávají pro sebe. „Můžeme ale prozradit, že další příjemnou změnou bude otevírací doba. Hodláme otevírat dříve,“ vzkazují manželé.
Zatímco Kašíkovi vsadili na zmrzlinu, v Hodoníně a okolí se postupně objevila i další místa s rychlým občerstvením. Například na Národní třídě začalo fungovat „okno“ s langoši, u centrální křižovatky pak na podzim byl stánek se smaženým sýrem nebo hranolky.
U rybníku Lužák v sousedních Lužicích pak hosté mířili ke stánku s francouzskými palačinkami. Stojí za ním rodina Markovičových.
„Zájem nás mile překvapil. V sezoně jsme nejčastěji právě u Lužáku, ale objíždíme také další místa a kulturní akce na jihu Moravy. Za sebe mohu říct, že si palačinku už dám opravdu jen občas,“ usmívá se Tomáš Markovič.
Zvyšujícímu se počtu podobných stánků si všímá třeba obyvatel Hodonína Ivo Nekvinda. S rodinou rád jezdí po regionu na kole. Kromě zmrzliny manželů Kašíkových ho zaujal food track, na který v létě narazil u Lužáku. Tehdy však nešlo o palačinky, ale hamburgery.
„Dělaly je tam, tuším, holky z Podivína a byly fakt boží,“ vypráví o chutném zážitku.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Nejkrásnější obočí dělá česká šampionka v Kyjově, v plánu má akademii