„Zájem předčil naše očekávání a příjemně nás překvapil. Jsme rádi, že se mezi mnohými našli i ti, co nás navštěvovali pravidelně,“ říká s potěšením Deníku Eliška Kašíková.

Dvojice nad společným podnikáním přemýšlela dlouhodobě. Jedním z možných odvětví byla právě gastronomie. Když pak jako svatební dar manželé dostali od Eliščina otce pojízdnou prodejnu, bylo téměř jasno.

Hudebník Martin Čmelík chce v Hodoníně opětovně vystoupit. Čeká však na oficiální povolení od úředníků.
Kytarista, který v Hodoníně musel skončit: Do města se chci vrátit o Vánocích

„Rozmýšleli jsme se, k čemu ji využijeme. A pak nám to došlo. Zmrzlina je to, co jsme s manželem odjakživa zbožňovali a nikdy nás neomrzela. Tak proč nebýt přímo u zdroje,“ vzpomíná mladá žena.

Usadili se poblíž kruhového objezdu a benzinky ČSAD. Lidé kolem nich chodili a jezdili po cyklostezce ve směru na sousední Rohatec. O pravidelně obměněné nabídce pak prodejci informovali přes sociální sítě.

Ačkoliv tam pak i díky tomu v době teplých dnů obsloužili zástupy zákazníků, Eliška a Tomáš Kašíkovi si zmrzlinu s oblibou dají nadále i ve vlastním volnu. „Při každé možné příležitosti. Když objevíme dobrou zmrzlinu, je nám jedno, jestli je zima nebo teplo,“ přikyvuje Eliška.

S novým rokem mají nové plány. Chtějí svoji prodejnu zvětšit a rozšířit nabídku. Detaily si zatím nechávají pro sebe. „Můžeme ale prozradit, že další příjemnou změnou bude otevírací doba. Hodláme otevírat dříve,“ vzkazují manželé.

Zatímco Kašíkovi vsadili na zmrzlinu, v Hodoníně a okolí se postupně objevila i další místa s rychlým občerstvením. Například na Národní třídě začalo fungovat „okno“ s langoši, u centrální křižovatky pak na podzim byl stánek se smaženým sýrem nebo hranolky.

Smažený sýr v housce ze stánku, který ještě nedávno stál u hlavní křižovatky v Hodoníně.Smažený sýr v housce ze stánku, který ještě nedávno stál u hlavní křižovatky v Hodoníně.Zdroj: Deník/Lukáš Ivánek

U rybníku Lužák v sousedních Lužicích pak hosté mířili ke stánku s francouzskými palačinkami. Stojí za ním rodina Markovičových.

„Zájem nás mile překvapil. V sezoně jsme nejčastěji právě u Lužáku, ale objíždíme také další místa a kulturní akce na jihu Moravy. Za sebe mohu říct, že si palačinku už dám opravdu jen občas,“ usmívá se Tomáš Markovič.

Rybník Lužák v Lužicích na přelomu léta a podzimu 2023.
VIDEO: Nejasnosti okolo rybníku Lužák, místo podzimu začnou úpravy až příští rok

Zvyšujícímu se počtu podobných stánků si všímá třeba obyvatel Hodonína Ivo Nekvinda. S rodinou rád jezdí po regionu na kole. Kromě zmrzliny manželů Kašíkových ho zaujal food track, na který v létě narazil u Lužáku. Tehdy však nešlo o palačinky, ale hamburgery.

„Dělaly je tam, tuším, holky z Podivína a byly fakt boží,“ vypráví o chutném zážitku.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nejkrásnější obočí dělá česká šampionka v Kyjově, v plánu má akademii

Zdroj: se svolením Martiny Žandovské