„Celkový výnos je 5,9 tuny na hektar. Velký podíl na tom má pšenice ozimá, která tvoří největší část sklizených plodin. Její výnos je 6,2 tuny," uvedla ředitelka agrární komory Milada Zimáková.

Podle ní je patrné, že obiloviny v období sucha čerpaly vláhu ještě z loňského podzimu, kdy bylo klima příznivé. Původní odhady počítaly s tím, že pěstitelé z hektaru odvezou jen něco málo přes čtyři a půl tuny. V současné době jsou pole prázdná kromě obilovin i po řepce olejné, té zemědělci sklidili kolem tří tun na jednom hektaru. „Žně dopadly opravdu nad očekávání dobře. Někteří zemědělci se velmi báli a začali prodávat obilí dokonce předem," poukázal předseda agrární komory Petr Chaloupka.

Podle jeho názoru svoji roli sehrálo i to, že v zimě plodiny nepoškodily mrazy. „Právě proto, že nepršelo, je velmi dobrá i kvalita," dodal předseda. Ovšem i přes uspokojivý výsledek se hodonínský okres neřadí mezi ty nejlepší. „Tam, kde mají víc vody, třeba na Hané nebo na Vysočině, byla úroda výborná," poznamenal Chaloupka.

Zatím je tak pravděpodobné, že na podobné úrovni jako minulý rok zůstanou i výkupní ceny. „Před sklizní se předpokládala cena pšenice kolem čtyř tisíc za tunu. Dneska je to o dvě stě korun víc, což je jen o trochu méně než loni," upřesnil předseda.

Se sezonou jsou spokojení například v zemědělském družstvu Veselan. „Hlavně u pšenice ozimé máme mnohem lepší výsledky, než jsme čekali," prohlásil předseda družstva Karel Janík. Společnosti se podařilo sklidit asi šest a půl tuny pšenice z hektaru. „Sucho každopádně žně ovlivnilo, zvláště u jarních obilovin. Ty nám totiž částečně uschly," dodal Janík.

To na Statku Mutěnice zase tak spokojení nejsou. „Tento rok byla úroda až o třetinu nižší než loni. Hodně nám toho uschlo," okomentoval situaci majitel podniku Vojtěch Marek. Podle Janíka se extrémní teploty podepsaly více na jiných surovinách. „Třeba sóji, kterou se teď pokoušíme pěstovat, sucho hodně ublížilo," sdělil předseda Veselanu.

Chaloupka očekává problémy u kukuřice, která je náročná na vláhu. „Ještě v dolinách u potoků to půjde, ale kde je lehká půda, tam bude sklizeň skoro nulová," upozornil předseda agrární komory. To potvrdila i ředitelka Zimáková. „I slunečnice a zeleniny bude mnohem méně. Zatím si netroufám odhadovat, o kolik přesně. Už teď ovšem víme, že to bude špatné," přiblížila.

Kvůli nedostatku vody se možná změní i spousty let zažité postupy pěstování. „Termín setí řepky byl vždy jednadvacátého srpna. V současnosti se seje už teď, aby měla aspoň trochu vláhy. Zemědělci navíc musí půdu víc šetřit," uvedl Chaloupka. Na Statku Mutěnice s řepkou kvůli extrémním horkům ještě čekají. „Začneme, až zaprší. Snad příští týden. Teď by všechno uschlo," myslí si majitel statku Marek.

Janík ze zemědělského družstva Veselan zatím žádná opatření neplánuje. „V zemědělství plánování není úplně jednoduché, protože každá sezona je jiná. Období sucha přicházejí ve vlnách, takže příští rok si třeba můžeme stěžovat, že je moc mokro," uzavřel Janík.

HANA NENIČKOVÁ