Na vánoční prázdniny se těší snad každé školou povinné dítě. Prubířským kamenem mohou být svátky pro rodiče, kteří na konci roku nedostanou dovolenou z práce. Školy, ale i školky jsou totiž v hodonínském okrese zavřené.

„Dceru mi hlídají moji rodiče, takže naštěstí problém nemám. V opačném případě bych si neuměla poradit. To by potom bylo fajn, pokud by byla přes vánoční prázdniny otevřená alespoň dopoledne například školní družina," zamyslela se nad uzavřenými školami Iva Zavadilová z Lipova. Obdobně tak situaci musí řešit většina rodičů na Hodonínsku.

Některé z mateřských škol mají vánoční volno už od začátku následujícího týdne. Jiné naopak děti pohlídají. Většina z nich však pojede v takzvaně omezeném provozu. „V pondělí a úterý před Štědrým dnem máme omezený provoz. Děti, které jsou na tyto dny přihlášené, budou asi jen ve dvou třídách," informovala ředitelka hodonínské mateřské školy Pestrokvítek Dana Slámová.

Rodiče pak mohou přivést nejmenší do školky až pátého ledna. „Domlouvali jsme si i s místostarostou města, že budeme mít až do pátého ledna zavřeno. Jde totiž o jediné prázdniny, které školka má," vysvětlila Slámová.

Zavřenou budovu mateřské školy najdou i rodiče strážnických dětí. „Přes Vánoce nebudeme mít otevřené, o jiné variantě jsme ani neuvažovali," prohlásila ředitelka Dagmar Okénková.

Mateřské školy ve Veselí nad Moravou se snažily nabídnout možnost hlídání. S úspěchem se jejich návrh nesetkal. „Hned v září jsme nabízeli možnost, že by byla školka otevřená. Nikdo se nám na tuto výzvu nepřihlásil," komentovala rozhodnutí zástupkyně ředitelky veselské mateřské školy Tyršova Alena Mezihoráková.

O zavření mateřských škol rozhodly i předchozí zkušenosti s vánočním provozem. „V minulých letech jsme měli zkušenosti, že i když jsme školku otevřeli například na dva dny, tak došlo velmi málo dětí. Zjistili jsme, že se nám to z hlediska provozu a zajištění všech potřebných věcí ani nevyplatilo," popsala minulé roky Slámová.

Zavřeno budou mít i budovy, kam většina z dětí chodí hlavně za zábavou. „Na vánoční prázdniny jsme si nic nepřipravili. Jelikož máme většinu akcí v roce přes víkendy, chtěli jsme, aby si všichni zaměstnanci odpočinuli," uvedla ředitelka Domu dětí a mládeže Veselí nad Moravou Lenka Šlosárová.

Veselská knihovna pak naplánovala pro děti dvě akce. Ty se však uskuteční ještě těsně před Vánoci. V pondělí se tak mohou zapojit do výroby nejdelšího vánočního věnce, v úterý si pak zahrají představení s maňásky.

Vánoční prázdniny si tak děti mohou zpříjemnit zábavně-tanečním odpolednem. To přesně dva dny před Silvestrem rozproudí parket tanečního sálu Střediska volného času Hodonín.