„Antilopa losí je jednou z největších vůbec. Spekuluje se o tom, že po Derbyho je druhou největší antilopou na světě," říká zooložka hodonínské zoo Lenka Pacíková. Jak dodává, tento druh antilop je zajímavý i tím, že se dá chovat takzvaně polodomestikovaně, přičemž existují i farmové chovy.

„Cenná je u nich nejen produkce kůže, ale především mléka a masa. To je velmi dietní, mléko má zase vyšší obsah bílkovin a tuků než kravské," říká zooložka o antilopách žijících v jižní a východní Africe, které jsou zapsány v Červené knize ohrožených živočichů. „Ubývá jich vlivem postupné ztráty jejich přirozeného prostředí a dále bezohledného lovu pro trofeje. Také jsou často stiženy nemocemi přenesenými ze skotu," doplňuje Pacíková.

Transport dvou slečen, z nichž jedna přijela bez jména a ta z Gelsenkirchenu se jmenuje Madai, se obešel bez problémů. „Při nakládce obě sice trochu vyváděly, nechtělo se jim nikam pryč, ale cesta byla klidná. A při vykládce v naší zoo už byly naprosto v pohodě," hlásil zoolog Jiří Ingr, který obě roční losí dámy přivezl. Obě se s novým prostředím sžily obdivuhodně rychle. Téměř bezprostředně poté, co vyšly z transportních beden, se šly pozdravit se sousedy, zebrami Chapmanovými z jedné, a s kiangy z druhé strany, a neprodleně si prohlédly i své nové bydlení.

„V přírodě je přirozené, že žijí ve stádě asi o pětadvaceti kusech a nedělá jim problém spojit se se zebrami či jiným druhem antilop. Proto také plánujeme, že zvířata z našeho velkého kruhu budou mít jeden velký výběh, v němž budou žít společně," přidala další informace Pacíková. Jak také dodala, antilopy jsou velmi skromná zvířata. Protože pocházejí z teplejších krajin, tak na zimu potřebují teplejší stáje, ale co se týká stravy, jsou nenáročná. Také dovedou dobře hospodařit se zásobami vody.

„Základem jejich krmné dávky bude seno, k němuž přidáme mrkev, jablíčka, případně šrot či granule. Jako jedny z mála zvířat spásají i vytrvalé plevele, jako jsou kopřivy, pcháče a šťovík, takže nám budou ve výběhu hezky uklízet," těší se zooložka.