V listopadu 2012 se ranní rutinní péče o šelmy v liberecké zoo málem proměnila v tragédii. Ze svého výběhu se dostal tygr Paris. Napadl při tom ošetřovatele a zranil další dvě pracovnice zoo. „Byla to vteřina. Skočil na něj, povalil ho a pak už jsem jen viděla, jak kouše a drápe,“ popsala Deníku útok žena, která také skončila zraněná.

Když útok šelmy na vlastní oči uviděla, snažila se zvíře od mladíka odehnat. Bušila do něj pěstmi, a odvedla tak tygrovu pozornost směrem k sobě. Paris přestal útočit a utekl pryč, při útěku ale ženu zranil na noze. Další zaměstnankyni poranil také.

Lachtan Gaston v pražské zoo
Slavné zvířecí útěky: Lachtan skončil v Německu, opice na věži

„V tu chvíli jsem myslela jenom na toho kluka. Snažila jsem zvíře od něj odlákat, ale nešlo to. Tak jsem na něj skočila a bušila ho pěstmi. Pak přestal a pustil ho, ale vyrazil směrem ke mně,“ popsala později ošetřovatelka.

Trojice zraněných se zavřela v prázdném tygřím výběhu, kam za nimi později museli vlézt záchranáři, aby je ošetřili. Nejvážněji zraněný byl mladý ošetřovatel, který skončil na traumacentru liberecké nemocnice s mnohačetnými poraněními na hlavě, zádech, zátylku a v podpaží.

Zoo museli okamžitě uzavřít, lidé, kteří byli tou dobou v zoo, například školní zájezd z Královéhradecka, ale nebyli v ohrožení. Tygr se po celou dobu stále nacházel v pavilonu šelem.

Principál cirkusu: Muselo jít o chybu jednotlivce

Šelmu se podařilo odchytit přibližně hodinu po útoku, kdy byla uspána narkotizační střelou. Pro návštěvníky se zoo otevřela později odpoledne, pavilon šelem ovšem zůstal uzavřen. Tygr se zde probouzel z narkózy.

Událost, která mohla skončit tragédií, později okomentoval také známý chovatel a cvičitel šelem Jaromír Joo (zemřel 20. února 2021), který jako jediný v republice choval tygry s bílou variantou pigmentace. „Jsem si jistý, že muselo jít o incident zaviněný pochybením jednotlivce. Možná chyba ošetřovatele při čištění klece. Tygr rozhodně neútočil, ale hrál si. Zabít ani nechtěl. Kdyby chtěl, nebude si s obětí takhle pohrávat,“ řekl tehdy Deníku principál cirkusu Jo-Joo.

Zebra bezhřívá.
Cenná spolupráce: Liberecká zoo se zapojila do záchrany zebry bezhřívé

Podle něj tygr hledal cestu zpět, aby se dostal do svého výběhu, protože byl z nenadálé události zmatený.

Parise liberecká zoo nechala utratit loni v listopadu. Bylo mu 16 let.

Podobný incident se v liberecké zoo nestal poprvé. V roce 2009 uprchli ze své ubikace dva lvi a vnikli do výběhu samice tygra Isabelly. Sedmnáctiletou tygřici během několika vteřin usmrtili.

Šelmy útěkáři
Dva tygři a lev si v roce 2018 v Bioparku Štít na Hradecku vylomili dveře klece a volně se pohybovali po areálu. Na místo dorazilo osm policejních hlídek, zásahová jednotka i vrtulník. Dvě hodiny poté zvířata veterináři uspali.Dospělá puma utekla v roce 2018 ze zooparku ve Zvoli. Chytit se ji podařilo až za dva dny. Hledala ji i specializovaná odchytová služba, starosta varoval místní, aby nevycházeli.

Serval stepní uprchl v roce 2017 chovateli z Ledče nad Sázavou. V lesích Havlíčkobrodska se měl toulat více než měsíc. Nakonec jej odchytili myslivci.