Proč chránit mazlíčka proti klíšťatům?
I u zvířat přenáší klíšťata celou řadu velmi nebezpečných chorob jak pro psy, tak pro kočky. Léčba bývá složitá a náročná a v některých případech může onemocnění skončit až smrtí zvířete. Například u zánětu mozku způsobeného klíštětem se udává až 90procentní úmrtnost. Proto je rozhodně doporučeno své miláčky proti klíšťatům chránit.

Kříženec plemen typu bull Aron
Svázání i živoření ve výkalech. Kříženec Aron si prožil okamžiky hrůzy

Kdy je dobré začít s ochranou?
Řídíme se dle sezony výskytu parazita. Při ochraně proti klíšťatům je vhodné začít dle počasí v jarních měsících a pokračovat s ní do podzimu. V případě blech je někdy nutná celoroční ochrana. Závisí na typu prostředí, kde náš miláček žije, a zda má možnost se s blechami celoročně potkat.

Jak fungují pipety?
Několik dnů před a po aplikaci pipety bychom neměli svého mazlíčka koupat, jinak snížíme účinek přípravku. Pipeta se aplikuje na místo k srsti, které je pro zvíře nepřístupné, obvykle mezi lopatky. Po podání je třeba umýt si ruce a do zaschnutí zvíře nehladit.

Krevní transfuze je nejčastěji potřeba z důvodu těžkých zranění spojených se ztrátou krve, při rekonvalescenci po těžkých operacích, u koček třeba při infekční anémii, uvádí veterináři z kliniky Mnichovice.
Zachrání životy. I psi nebo kočky se mohou stát dárci

Na co si dát pozor u antiparazitárních obojků?
Je nutné, aby zvíře mělo obojek nasazeno neustále. Velmi dobře funguje proti blechám i klíšťatům, a navíc má i repelentní účinek. Nicméně je nutné myslet na to, že v tom případě by zvířata neměla spát v posteli se svými majiteli, natož s dětmi. Navíc některé obojky obsahují vysoce toxickou látku pro kočky, proto pes s tímto typem obojku by neměl přijít do kontaktu s kočkami.

Antiparazitika
Perorální tablety proti blechám a klíšťatům ochrání po dobu dvou měsíců.

Spot-on pipety chrání obvykle 1 měsíc, ale často působí i proti vnitřním parazitům.

Antiparazitní obojky proti parazitům chrání 6-8 měsíců, přičemž ochrana nastupuje obvykle po dvou týdnech od nasazení obojku.

Šampony a spreje jsou rovněž oblíbené a aplikace rychlá, účinek však krátkodobý. Působí proti blechám, klíšťatům, komárům a vším.